ZDRAVJE V VRTCU

“Kar se Janezek nauči, to Janez zna.« V predšolskem obdobju si otroci pridobijo izkušnje, stališča in vzorce vedenja, ki jih večinoma obdržijo vse življenje. Zdravje v otroštvu pa določa zdravje v celotnem življenju posameznika in vpliva tudi na naslednje generacije. Ključnega pomena je obdobje do 6. leta starosti. Zato je nekdanji Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana v letu 2006 oblikoval program promocije zdravja v vrtcih Ljubljanske zdravstvene regije “Zdravje v vrtcu”, ki ga je kasneje razširil in ga danes Nacionalni inštitut za javno zdravje uspešno izvaja skupaj z vrtci po vsej Sloveniji.

logo_900x400http://www.nijz.si/sl/zdravje-v-vrtcu

V letošnjem šolskem letu se je naš vrtec prijavil v program Zdravje v vrtcu.

V okviru rdeče niti “Čas je za dober tek”, smo Pikapolonice posvetile veliko časa gibanju, pohodom, vsakodnevni jutranji telovadbi, spoznavali smo katera hrana je zdrava in katera malo manj. Skuhali smo regratov sirup, se učili kako si pravilno umiti zobe in roke in še in še. 

SKRBIM ZA ZDRAVJE – ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA

Nekega dne se je v vrtcu zastavilo vprašanje – Kaj je to bolezen?

Bolezen je huda stvar. Ko kašljaš, bruhaš, ko imaš vročino, ko moraš k zdravniku, ko imaš zlomljeno nogo. Lahko dobiš tudi bakterijsko pljučnico ali pa zgubiš kisik.

Kako pa skrbimo za svoje zdravje? Kaj delamo, da ostanemo zdravi?

Veliko se moramo gibati, oblečemo se primerno letnemu času, redno se umivamo in skrbimo za zobe. dovolj počivamo, jemo zdravo …

Ogledali smo si diapozitive V BOLNIŠNICI ter DVD-je NEKOČ JE BILO ŽIVLJENJE, OSTAL BOM ZDRAV ter ČISTE ROKE ZA ZDRAVE OTROKE, kjer smo preko lutkovnega filma spoznavali kako pomembno je gibanje, zdrav prigrizek ter kako si pravilno umijemo zobe in roke.

Otroci so se med seboj pogovarjali o svojih boleznih, zlomih, bivanjih v bolnišnici, pumpicah za lažje dihanje. Nastalo je tudi nekaj ilustracij ..

PREHRAMBENA PIRAMIDA IN ZDRAVA PREHRANA

Katera hrana je sploh zdrava in katera ne? Koliko sladkarij lahko pojemo? 

Skupaj smo poiskali prehrambeno piramido in ugotovili, da je prostorček kjer so sladkarije in sladke pijače najmanjši. Z izrezki hrane iz reklam ter z našimi ilustracijami smo izdelali dve prehrambeni piramidi. Čeprav imamo vsi zelo radi čokoladice, smo ugotovili, da moramo pojesti več zelenjave in sadja, pa tudi meso, ribe in mlečne stvari ne smejo manjkati na našem jedilniku. Naše telo potrebuje tudi stročnice in kruh, ampak raje tisti polnozrnat ali pa s semeni.

Poleg zdrave hrane pa je  tudi pomembno, da popijemo vsaj 5 kozarcev tekočine na dan. Najbolj zdrava in osvežujoča je seveda voda!

(klikni na sliko za ogled celotne galerije)

Odločili smo se, da eno izmed piramid razstavimo v lekarni (Sledi po vasi).

Na poti do lekarne smo opazili veliko cvetočega regrata, zato smo se odločili, da si v skupini pripravimo REGRATOV SIRUP.

Farmacevtka nas je opozorila, da moramo regrat nabirati čim dlje od ceste in izpušnih plinov, saj bo le tako naš sirup zares zdrav. Odpravili smo se proti Koritom kjer smo en, dva, tri nabrali regrat, tako da nam je ostalo še veliko časa za lovljenje in tek.

V vrtcu smo regrat pregledali, stehtali, prelili z vodo ter ga pustili na hladnem preko noči. Naslednji dan smo ga precedili ter dodali še sladkor in limono.

(klikni na sliko za ogled celotne galerije)

Nekaj sirupa smo obdržali v vrtcu, ostanek pa smo prelili v kozarčke za domov.

Temo ZDRAVA PREHRANA smo (zaenkrat) zaključili na najboljši način … z lutkovno predstavo ŽIV ŽAV, ZAJTRK JE ZDRAV!

(klikni na sliko za ogled celotne galerije)

OTROK IN PROMET – VARNOST V PROMETU / NA IGRIŠČU

Kaj so otroci v prometu? Kako se obnašamo v prometu? Ali moramo nositi odsevne jopiče na sprehodu? Katere prometne znake poznamo?

Otroci po skupinah izdelujejo svoje prometne situacije .. križišča, mostove, letališča, delo na cesti .. izrezujejo, barvajo, lepijo.

Ko smo usvojili vse prometne znake, smo nalogo iz papirja prenesli na igrišče. S pomočjo prometnih znakov in kred smo izdelali čisto pravo cesto.

Ustavili smo se na znaku STOP, upoštevali obvezno smer, se ustavili pred prehodom za pešce ter zapeljali okrog pravega krožnega križišča.

Prav vsi otroci so progo odpeljali brez težav!

VARNO S SONCEM

Kako se zaščitimo pred soncem? Kdaj se lahko izpostavljamo soncu?

3 najpomembnejše stvari:

– SMUK POD KLOBUK

– SONČNA URA PRAVI, KDAJ V SENCO SE POSTAVIsencna_urasenca 

– OBLEKA Z ROKAVI SONCE USTAVI

obleka

GIBANJE

Zakaj je pomembno gibanje? Zakaj moramo zjutraj razgibati vse dele telesa? Kako se bomo gibali?

Pikapolonice veliko časa namenimo gibanju, sprehodom, pohodom, telovadbi.

Poleg celoletne jutranje telovadbe, iger z žogo, gibalnih iger idr. pa smo najbolj uživali v gibanju na prostem. Na pohodih na Stari grad in Grmado. Odpravili smo se proti Koritom in po Plamarski poti do blokov in nazaj proti vrtcu. Odkrivali smo poti po stari cesti proti Ilirski Bistrici ter stezice proti Hrušiškim potokom. S sabo smo vedno nosili sadno malico in vodo, pa tudi kakšna čokoladica se je skrivala v nahrbtniku.

(klikni na sliko za ogled celotne galerije)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja